Hur fungerar Botox?

Injektion vid hårfästet man

Har du också funderat på Botox? Det har ju blivit vanligt att människor som du och jag använder botox. Kanske ännu inte så vanligt bland män, men bland kvinnor är det vanligare att använda botoxbehandlingar.  Men är det så ofarligt som folk säger?

En viktig sak som vi känner att man kanske måste säga i det här sammanhanget, och det är att vi ännu inte sett de långsiktiga konsekvenserna av att regelbundet använda Botox i Stockholm, eller på andra ställen i Sverige.

Musklerna slappnar av

Det finns många fördelar med Botox. Från början använde man Botox till de som kanske hade ofrivilliga muskelryckningar i ansiktet, eller till och med muskelkramper. Det sägs att fördelarna i skönhetsbranschen upptäcktes av en patient som hade rynkiga och ryckiga muskler i ansiktet. När hon fick Botox, eller botulinumtoxin, som det heter egentligen, så blev hennes rynkor slätare. Det innebar att rynkorna som finns i pannan, runt munnen eller runt ögonen, slappnar av. Så när du gör den där minen, höjer på ögonbrynen, eller rynkar pannan när du inte förstår, koncentrerar dig eller ser förvånad ut, inte rör sig.

Ett annat användningsområde är mot dem som har migrän, eller som är spända. De kanske gnisslar med tänderna och behöver kunna slappna av så att de inte längre gnisslar med tänderna eller spänner musklerna så att de får ont i huvudet.

Det används även mot svettningar som är rikliga. Det innebär att en sjuksköterska injicerar Botox i svettningskanalerna som drar ihop sig, och människorna svettas inte lika mycket. Så här finns många fördelar med Botox, som gäller sjuka patienter.

Blir av med rynkorna snabbt

Botulinumtoxinet gör så att du slipper rynkorna, det är ju det främsta skälet till att använda Botox i ansiktet. Så har du en rynka, eller helt enkelt vill slappna av i ansiktet så är Botox i ansiktet väldigt bra. Det är faktiskt det enskilt bästa som du kan använda. Ingen annan metod har visat sig så effektiv som att injicera Botox när du önskar det.

Men finns det inget som talar emot att använda botox? Nackdelen med att använda botox skulle kunna vara att man lätt blir beroende av att återgå till injektioner med Botox. När man väl börjar använda det och ser direkta resultat, som man ju gör, blir det lätt att man hela tiden vill ha mer och mer. Dessutom är det lätt hänt att man blir lite stel i ansiktet efter flera injektioner med Botox. Det kan göra att det blir svårt med mimiken i ansiktet. Blir man sur, irriterad, glad, överlycklig eller känner något annat, kan det blir svårt för andra att märka det. Det blir lätt hänt att man ser ut precis som innan man kände något alls.